MAZURY.INFO.PL - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpłatny internet na Mazurach już jest.
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 262 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 12977
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2012-03-10, 13:01    [Cytuj]

Internet w telefonie zadziała wszędzie, gdzie będzie miał zasięg - czyli (na Mazurach) praktycznie wszędzie.
 
 
Artur 66

Pomógł: 66 razy
Wiek: 48
Dołączył: 09 Paź 2010
Posty: 3515
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-10, 19:34    [Cytuj]

DAREK_WYSZKÓW napisał/a:
Artur 66 napisał/a:
W Sztynorcie jest Wifi, w Dalbie nie ma, natomiast w Wilkasach jest miejski i z AZS.

Mam rozumieć, że internet w telefonie też zadziała ...


Pod warunkiem, że może łączyć się z siecią Wifi :->
_________________
Chcesz poznać człowieka, daj mu władzę.
 
 
CJ-sailor

Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 102
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2012-03-19, 00:26   Darmowy Internet - również na mazurach [Cytuj]

Od kilku dni korzystam z karty Areo2 - odebrana w Warszawie za kaucją 20 zł
Karta SIM a nawet mikro SIM ( możliwość wyłamania środka chipu -aby
wsadzić do urządzeń serii Iphone, Ipad2)
www.areo2.pl
Ustawienia APN : darmowy , darmowy - reszta ustawień puste - wiec
konfiguracji praktycznie nie ma.

w Giżycku i Mrągowie pełny zasięg - testowane jako nawigacja- gps przy
google maps -działa bez zastrzeżeń. Testowana na trasie – Gizycko – Ełk
Giżycko –Mrągowo

Prędkość Internetu stała 256 kb/s 0,26 Mb -
co godzinę-dwie traci na pół sekundy zasięg - nie odczuwalne
praktycznie jeżeli korzysta się w urządzeniach

w tym momencie karta jest w telefonie ustawionym w trybie router wifi -
i telefon nie wskazuje jakoby miał jaki kol wiek zasięg -lecz działa
bez problemu (może dlatego ,że Samsung)


Jako dodatkowy Internet - a wiele osób posiada modemy z Internetem SIM typu blueconnect, iplus, orange.. za który płacimy co miesiąc - nie korzystając z nich często
to świetne rozwiązanie !
prędkość nie jest oszałamiając lecz starcza na sprawdzenie poczty, konta w banku , *gdzieś_tam_w_internecie* i oczywiście forum mazury.info.pl -
Jeżeli nie odbieramy karty SIM osobiście trzeba czekać na nią do 3 miesięcy – sezon już niedługo wiec warto zaopatrzyć się w taką kartę SIM!
 
 
Bromar

Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 18
Wysłany: 2012-04-13, 17:03    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Wciąż czekam na kartę zamówioną i opłaconą w listopadzie :!:

Trochę długo. Ja dziś otrzymałem e-mail potwierdzający wysłanie karty SIM - zamówienie złożone pod koniec lutego.

Cytat:
Witam,

Informujemy, że dnia 12.04.2012 r. w Urzędzie Pocztowym Warszawa 10 przesyłką poleconą na adres korespondencyjny wysłana została Karta SIM Bezpłatnego Dostępu do Internetu.

Pozdrawiam,
Biuro Obsługi Klienta
Aero2 Sp. z o.o.

Ps. Jeśli list polecony nie dotrze prosimy o złożenie reklamacji na adres bok@aero2.pl, jednakże nie wcześniej niż 14 dnia roboczego od wysyłki (tj. 03.05.2012r.)
_________________
Mariusz
 
 
ŁukaszDz

Pomógł: 9 razy
Wiek: 25
Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 190
Skąd: Kielce
Wysłany: 2012-04-13, 17:30   Re: Darmowy Internet - również na mazurach [Cytuj]

CJ-sailor napisał/a:


w tym momencie karta jest w telefonie ustawionym w trybie router wifi -
i telefon nie wskazuje jakoby miał jaki kol wiek zasięg -lecz działa
bez problemu (może dlatego ,że Samsung)




Chciałbym się dowiedzieć, czy korzystasz ze zwykłej komórki? Mam Samsunga Galaxy S z opcją routera wi-fi i zastanawiam się czy potrzebował bym jakiegoś specjalnego modemu lub innego urządzonka czy sam telefon wystarczy? ;-)
 
 
Bromar

Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 18
Wysłany: 2012-04-16, 12:33   Re: Darmowy Internet - również na mazurach [Cytuj]

ŁukaszDz napisał/a:
Mam Samsunga Galaxy S z opcją routera wi-fi i zastanawiam się czy potrzebował bym jakiegoś specjalnego modemu lub innego urządzonka czy sam telefon wystarczy? ;-)

To czy skorzystasz w danym telefonie czy modemie z Aero2 zależy wyłącznie od obsługiwanych częstotliwości przez dane urządzenie. Aero2 działa na częstotliwościach 900 i 2500
Więcej na ten temat pisze sam operator: http://aero2.pl/faq.html#Answer5

Ja dziś otrzymałem swoją kartę SIM. Włożyłem do modemu wbudowanego w laptopie i zadziałało (pomimo zasięgu tylko na jedną kreskę). Speedtest wykazał prędkość rzędu 0,24-0,26 mega zarówno przy odbieraniu danych, jak i przy wysyłaniu. Strony ładowały się. Nie jest to demon prędkości, ale do przejrzenia stron i poczty raczej wystarczy. Swego czasu korzystałem z internetu oferowanego (wówczas) przez Era GSM oraz Orange (po GPRS, bo UMTS u mnie nie dociera) - odnoszę wrażenie, że Aero2 działa sprawniej.

Moje testy wykonałem wewnątrz budynku w Marcinowej Woli (stosunkowo bliskie sąsiedztwo jeziora Buwełno).
_________________
Mariusz
 
 
HotelSolar

Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 8
Wysłany: 2012-04-17, 08:51    [Cytuj]

Witam na forum :-) W kwestii internetu to faktycznie wiele się zmienia,ponieważ swoim zasięgiem obejmuje niemal całe mazury,ale nie wszędzie ( powiedzmy w każdym pensjonacie) jest dostęp do sieci Wi-fi. U nas akurat tak,w każdym pokoju co może być ułatwieniem. Sam zasięg w telefonie to jeszcze nie wszystko ;-)
 
 
ŁukaszDz

Pomógł: 9 razy
Wiek: 25
Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 190
Skąd: Kielce
Wysłany: 2012-04-17, 15:35    [Cytuj]

Cytat:
Jeżeli nie odbieramy karty SIM osobiście trzeba czekać na nią do 3 miesięcy – sezon już niedługo wiec warto zaopatrzyć się w taką kartę SIM!

Wszystkim zainteresowanym którzy chcą zdobyć szybko tę kartę pragnę przekazać informację, że kartę AERO2 można uzyskać w ciągu jednej wizyty w odpowiednim salonie. Aby oszczędzić czas z góry ostrzegam, że nie ma po co udawać się w tym celu na ulicę Lwowską gdzie teoretycznie jest Biuro, bo tam dostaniemy kartkę z poniższymi adresami. ;-)

Od razu należy udać się do jednego z trzech punktów Sferii:
- ul.Dzielna 58 (dziś było ok. 10 osób w kolejce, a obsługa pracuje za karę więc trzeba uzbroić się w cierpliwość albo przyjść odpowiednio wcześnie :-P )
- CH Wola Park
- CH Bemowo

Trzeba mieć dokument tożsamości, podać swój numer telefonu, adres mailowy i wpłacić 20zł kaucji. Kartę dostajemy od razu.

Sprawdziłem kartę na telefonie Samsung Galaxy S i w Warszawie działa. Jeszcze ma problem żeby pracować jako router WI-FI ale mam nadzieję, że uda się to pokonać. No i mam nadzieję, że na Mazurach będzie zasięg ;-)
 
 
CJ-sailor

Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 102
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2012-04-17, 22:44    [Cytuj]

W kwesti telefonów testowałem na

Iphone 3g - Działa
Samsung Galaxy i5700 -Działa
Samsung Ace - działa - nie pokazuje ,że ma zasięg -jaki kolwiek ,lecz działa

w modem HUAWEI E173 - kolega z ubgraidował soft - też działa .


prędkość jest teraz 256 kb/s ma być 512 kb/s ! - :)
więc do sprawdzenie poczty, forum ,przelewu banku wystarczy

Cytat:
Witam na forum W kwestii internetu to faktycznie wiele się zmienia,ponieważ swoim zasięgiem obejmuje niemal całe mazury,ale nie wszędzie ( powiedzmy w każdym pensjonacie) jest dostęp do sieci Wi-fi. U nas akurat tak,w każdym pokoju co może być ułatwieniem. Sam zasięg w telefonie to jeszcze nie wszystko


Super ,że jest Wifi - HURA?
i co z tego jak problem z prędkością może być wielki..

Z praktyki ( ROK pracy w dziale CORPO /SME znanej firmy Telekomunikacyjnej )
-uogólnie troszkę -bez wchodzenie w nazewnictwo itd i tp...

Po kablu telefonicznym ADSL - w obecnej technologi można mieć max ok 20 MB/s
- czym bliżej do centrali telefonicznej tym lepiej .

-czym dalej od centrali telefonicznym tym gorzej .

w wielu przypadkach malych miejscowości tudzież urodziwych miejsc gdzie położone sa hotele / pensjontaty ta prędkość wynosi 2Mb/s - 4 Mb/s - i gdy korzysta kilka Gości w danych momencie - posiadanie karty AREO - może być lepszym rozwiązaniem niż korzystaniem z sieci hotelowej.


W przyszłym tygodniu będę montować kartę AREO 2 do routeru obsługującego -modemy na karty SIM - całość umieszczę na jachcie - Zdam relację jak to będzie śmigać na jeziorze ^
 
 
Marian

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Wrz 2010
Posty: 352
Wysłany: 2012-04-18, 09:16    [Cytuj]

A co to jest AREO?
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 262 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 12977
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2012-04-18, 09:51    [Cytuj]

W pierwszej wiadomości tego wątku masz wszystko.
 
 
<|aa1975
Adam

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-18, 10:29    [Cytuj]

Marian napisał/a:
A co to jest AREO?


To jest literówka, powinno być AERO ;-)
_________________
Adam O.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 262 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 12977
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2012-04-18, 10:32    [Cytuj]

Kiedyś publiczne wytykanie literówek w grupie dyskusyjnej było uznawane za faux pas. Idziemy z postępem. :-?
 
 
<|aa1975
Adam

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-18, 10:43    [Cytuj]

No uznałem ze Marian na prawdę myśli aż tak ściśle, a nie że poprawia ...
_________________
Adam O.
Ostatnio zmieniony przez aa1975 2012-04-18, 10:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 106 razy
Wiek: 36
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 6150
Wysłany: 2012-04-18, 12:06    [Cytuj]

Dzisiaj załatwiłem sobie kartę. Całość trwała 5 minut, w tym czekanie w kolejce.
Miejsce - salon Sferii w CH Wola Park.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 262 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 12977
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2012-04-18, 12:27    [Cytuj]

A mi już przysyłają 5 miesiąc. :evil: Niestety (a może "stety" ale z innego powodu) nie mieszkam w stolycy. :-P
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 106 razy
Wiek: 36
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 6150
Wysłany: 2012-04-18, 12:37    [Cytuj]

Musisz przyjechać do nas ;)
 
 
Globus

Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 94
Skąd: Piastów
Wysłany: 2012-04-18, 12:44    [Cytuj]

plitkin napisał/a:
Dzisiaj załatwiłem sobie kartę. Całość trwała 5 minut, w tym czekanie w kolejce.
Miejsce - salon Sferii w CH Wola Park.


Ja też ! po 11.00 może się minęliśmy nawet.

Pozdrawiam
_________________
Globus
 
 
~marekj

Pomógł: 42 razy
Wiek: 43
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3333
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2012-04-18, 13:04    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
A mi już przysyłają 5 miesiąc. :evil: Niestety (a może "stety" ale z innego powodu) nie mieszkam w stolycy. :-P

W/g harmonogramu na ich stronie powinieneś ją dostać do 20.04.2012
Daj znać czy dotrzymają....
_________________
Pozdrawiam
Marek
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 262 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 12977
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2012-04-18, 14:08    [Cytuj]

Jakiś miesiąc temu przysłali mi maila abym im przesłał potwierdzenia przelewów. Obawiam się zatem, że mogłem wypaść z tej kolejki.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl